økonomi, pensjon, sparing

Sparing eller nedbetale gjeld? – Ja takk begge deler

silver and gold coins
Photo by Pixabay on Pexels.com

Økonomisk planlegging kan være litt krevende.

Hva skal jeg gjøre? Hvem skal jeg spørre? Hvordan skal jeg gjøre det?

For en liten uke siden leste jeg om en 41 år gammel lege som angret bittert på at hun hadde valgt å betale ned boliggjeld fremfor å spare i fond. «Fasiten» viste at hun ville fått mye bedre avkastning på pengene sine om hun hadde plassert disse i aksjefond fremfor å nedbetale på boliggjelden. Renten på boliggjeld er som kjent meget lav nå for tiden. (Ca 2%)

Er det egentlig så lurt å droppe avdragene på boliggjelden og heller spare i aksjefond

Det kan sikkert være lurt å sette sparepengene der hvor avkastningen er høyest. Men det forutsetter jo at du kjenner til hvor avkastningen blir høyest OG du vet akkurat hvor mye du får utbetalt i lønn hver måned. Utfordringen er at det er akkurat de to forholdene som du ikke nødvendigvis kan være så sikker på.

Hvor avkastningen blir høyest er det nærmest umulig å vite om på forhånd. Det tror jeg de fleste kan være enige om. Ja, vi har hatt en lang periode med veldig lave renter på lån. Vi vil neppe oppleve at boliglånsrenten plutselig skyter i være selvom det stadig kommer varsler om at renten nå vil øke.

Selvom avkastningen kan være usikker, mener jeg at den største usikkerheten egentlig er å vite hva vi har i lønn hver måned. Jeg tror ikke at en lege som er ansatt på et sykehus behøver å frykte at hun skal miste jobben sin. Tror heller ikke de fleste andre arbeidstakere nødvendigvis skal være så bekymret for arbeidsledighet.

Hva som skjer med inntekten din dersom du blir langvarig syk eller skadet?

«Jeg blir ikke ufør»
,Heldigvis slipper de fleste unna det – å bli ufør. Problemet er at ingen av oss vet hvem som blir rammet. Det kan derfor være en fordel å ha tenkt igjennom hva som skjer med din faste inntekt dersom uførheten skulle ramme deg. Hvordan vil du klare å betale dine faste utgifter dersom du ikke kan fortsette i lønnet arbeid?

Legen som var ansatt på sykehus har en god pensjonsordning som vil gi henne utbetaling hvis hun skulle bli ufør. Men heller ikke en lege som er ansatt i det offentlige vil få 100% av lønnen sin utbetalt ved langvarig sykdom. Hun må regne med at utbetalingene blir redusert til ca 70% av lønnen.

De færreste av oss har så romslig økonomi at vi fint kan klare våre faste og variable utgifter dersom lønnen blir redusert med nesten 30%. Det kan derfor være en fordel å betale ned boliggjeld og annen gjeld mens du kan, og heller bruke mulighetene for avdragsfrihet dersom det skulle bli behov for det på grunn av inntektsreduksjon.

Legen i det offentlige har som nevnt en pensjonsordning som gir utbetaling ved langvarig sykdom. Har du sjekket om pensjonsordningen du er med i har det samme?

Over 500 000 ansatte i det private næringslivet
har ikke pensjonsordninger som gir utbetaling ved langvarig sykdom.

Dessverre tror mange at de får penger fordi pensjonsordningen har en forsikring som kalles «innskuddsfritak». Den forsikringen gir deg ingen utbetaling mens du er syk. Den forsikringen sørger bare for at det fortsatt blir spart til din fremtidige alderspensjon. Omfatter ikke pensjonsordningen hos din arbeidsgiver uførepensjon, vil du kun få utbetalt penger fra NAV dersom du blir langvarig syk.

Utbetalingen fra NAV er maksimalt kr 385 000

dersom lønnen din er kr 581 000 eller mer, og du må betale samme skatt som du må betale av lønnen din.

Tjener du mindre en kr 580 000, får du en uføretrygd som er 66% av lønnen din.

Har du full oversikt over hvordan inntekten din vil bli dersom du blir langvarig syk?

Jeg anbefaler alle å spare noen kroner av lønnen sin.

Det er alltid lurt å ha noen penger både til uforutsette utgifter, hyggelige ferier og opplevelser og kanskje også ha noe ekstra til pensjonisttilværelsen. Men jeg tror ikke det er lurt å droppe avdragene på boliggjelden. Å redusere dine faste utgifter er den beste økonomiske planleggingen du kan gjøre – både på kort og lang sikt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..