økonomi, pensjon, sparing

Hvor mye må jeg spare til pensjon?

Photo by Pixabay on Pexels.com

Du har sikkert hørt og lest det sammen som meg.

Jo tidligere du kommer i gang med sparingen til pensjon, jo mindre må du spare hvert år

Det er sjelden jeg leser at jeg IKKE MÅ spare til pensjon selv.

Er det egentlig sant – at vi alle må spare til pensjonen vår for å få noe å leve av som pensjonister?

Min anbefaling er å alltid spare litt – uansett alder. Det er alltid lurt å ha noen penger til uforutsette ting – enten det er en hyggelig feriereise eller at noe du trenger går i stykker osv.

Må du som har gjennomsnittlig inntekt med et gjennomsnittlig huslån som du betaler ned på, spare til pensjon ved siden av det arbeidsgiver sparer og det du får fra NAV? 

Spørsmålet kan ikke besvares med enten ja eller nei.

Men veldig mange som har en gjennomsnittlig inntekt og et gjennomsnittlig huslån, og som ikke planlegger å pensjonere seg veldig tidlig, (før 67 år), behøver antakelig ikke å være så bekymret for hvordan økonomien blir som pensjonist.

Ta f.eks. en kvinne på 40 år, la oss kalle henne «Trine». Hun har en inntekt på 550 000 og et huslån på 3 ganger inntekten, (1 650 000)

Om «Trine»  jobber til hun er 67 år, vil hun få en pensjon fra NAV på 228 000. «Trine» sitter da igjen med litt over 40% av inntekten sin som pensjonist – og det er ikke mye å leve av.

Regnestykket som gir «Trine» ca 40% i pensjon er i beste fall bare halve sannheten.

Vi lever ikke av brutto lønn.

Derfor må vi begynne å se på hva vi sitter igjen med i lommeboka etter skatt. 

«Trine» har i dag en inntekt etter skatt på ca 412 000. Av denne inntekten betaler hun 105 000 i renter og avdrag på lånet sitt. Hun har litt over 300 000 i netto disponibel inntekt etter at renter og avdrag er betalt på lånet.

«Trines» netto utbetaling fra NAV når hun blir 67 år, vil være 215 000. Det vil si at «Trine» vil ha en disponibel inntekt som pensjonist på 52% av inntekten hun har som arbeidstaker.

Dersom «Trine» er flink og  kvitter seg med boliggjelden før hun blir pensjonist – sånn at de faste utgiftene blir redusert – så er kanskje ikke reduksjonen i netto disponibel inntekt så dramatisk.

Alle arbeidstakere vil få pensjon fra sin arbeidsgiver – i tillegg til pensjonen vi får fra NAV.

Det viktigste «Trine» kan gjøre for sin egen pensjon – er å sjekket hvor mye arbeidsgiver sparer til henne.

Har «Trine» det vi kaller minimumspensjon – vil summen av pensjon fra NAV og arbeidsgiver gi henne ca 60% av den inntekten hun disponerte som arbeidstaker før renter og avdrag ble betalt.  Hvis «Trine» har en arbeidsgiver med maksimale sparesatser, kan det gi henne en disponibel inntekt som pensjonist på nesten 75% av den inntekten hun disponerte som arbeidstaker. 

Så før du bestemmer deg for å sette av penger til pensjonssparing, er mitt råd at du først sjekker hva arbeidsgiver sparer for deg.

Gå også igjennom utgiftene du har i dag og finn ut om noen av de utgiftene kanskje ikke vil være på samme nivå når du blir pensjonist.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..