økonomi, pensjon, sparing

Du har allerede din(e) egen(e) pensjonskonto(er)

Har du tatt GEBYRSJEKKEN på din pensjon?

women wearing white long sleeved collared shirt holding bitcoin

Ta gebyrsjekken i dag. Det er din fremtidig pensjon det dreier seg om. Hvorfor gi pensjonsleverandøren pengene dine når du heller kan bruke dem til å få bedre råd som pensjonist?

Fredag 14. desember kom endelig proposisjonen fra Regjeringen om individuell pensjonskonto. Nå skal alle ansatte i privat sektor få samlet sin pensjonssparing på en konto.

Helt sant er jo ikke dette.

Det er bare den pensjonssparingen du har og har hatt i en innskuddspensjon som skal samles på en konto. 

Hovedformålet med innføringen av individuell pensjonskonto er å få redusert gebyrer og kostnader som blir belastet pensjonsopptjeningen vår når vi slutter hos en arbeidsgiver.

Reglene for gebyrer og kostnader er sånn at så lenge du er ansatt må arbeidsgiver betale alle kostnadene til administrasjon og forvaltning av kapitalen. Når vi slutter blir oppsparte midler overført til et pensjonskapitalbevis.

Et pensjonskapitalbevis inneholder innbetalt kapital fra arbeidsgiver + den avkastningen som du har oppnådd på pensjonssparingen. 

Kostnadene til forvaltning av pensjonskapitalen og gebyr for administrasjon blir belastet din saldo når du slutter hos arbeidsgiver i og med at det ikke lenger er noen arbeidsgiver som kan få regningen. 

Dersom du har hatt flere arbeidsforhold av kortere eller lenger varighet, (minimum 12 måneder), kan du ha mange pensjonskapitalbevis.

Per i dag finnes det ingen regel om at bevisene automatisk blir samlet hos en leverandør av pensjonssparing. Det er dette regjeringen nå vil endre med forslaget om Individuell pensjonskonto.

Nå skal alle pensjonskapitalbevis du har fått og i fremtiden får, samles i en konto, og det skal bli en felles konto for pensjonssparing du har fra tidligere arbeidsgivere og pensjonssparing du har der du nå er ansatt.

Selvom det i dag ikke er noen automatikk i at pensjonssparingen du har hatt fra tidligere arbeidsgivere blir samlet på en konto, er det fullt mulig å velge å samle sparingen din hos en leverandør allerede i dag. 

I dag utgjør administrasjonsgebyrene på pensjonskapitalbevis hos de ulike leverandørene fra 0 kr og opptil nesten 5% av saldoen – avhengig av hvor høy saldo du har.

Hvis du for eksempel har 3 pensjonskapitalbevis som hver er på kr 10 000, vil du, dersom du har disse hos den dyreste leverandøren, bli belastet over kr 1 400 per år i gebyr.

Det betyr at du får nesten 5% lavere avkastning hvert år enn du kunne ha fått. Over en 30-års periode kan dette medføre et tap i pensjonskapital på over kr 120 000

På gebyrsjekken kan du sjekke om du kan spare noe ved å samle dine pensjonskapitalbevis på en konto. Der kan du også finne ut om din leverandør har de høyeste eller laveste kostnadene for din pensjonskapital.

 

1 tanke om “Du har allerede din(e) egen(e) pensjonskonto(er)”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..